Flákač bloguje: Jak efektivně prokrastinovat

Flákač bloguje: Jak efektivně prokrastinovat

Prokrastinace je špatná. To už jste určitě slyšeli. Co když je to ale obráceně? Co když je správné prokrastinování tím nejúčinnějším způsobem jak se nakonec nejlépe připravit na zkoušku? Pojďme se na to podívat! 

S nástupem internetu a chytrých telefonů se ruku v ruce rozmohl také trend prokrastinačních přednášek. To jsou ty, které nám vysoce sofistikovaným způsobem říkají, že pokud se chceme učit, měli bychom se odhlásit z Facebooku a vypnout přívod internetu do našeho bytu. Jasně, to dává logiku. Každý z nás se ale postupem času stejně uchýlí k chvilkovému rozptýlení. Většina z nás se pak vlivem těchto anti-prokrastinačních sloganů cítí provinile, přitom to není nic špatného!

Naštěstí existuje i odlišný pohled na věc, který říká, že když se student takzvaně „vyprokrastinuje“ najednou, dokáže pak zapnout na plné obrátky a tlačen neúprosným deadlinem se vybičuje k maximální soustředěnosti a zkoušku nakonec složí úspěšně.

Pojďme se podívat na příklad tradiční situace „pilného“ studenta, který má v neděli naplánované učení na pondělní test:

Asi každý amatér vám při sdílení svého plánu řekne něco ve stylu „Je osm ráno, začnu v devět, do jedenácti si přečtu dvacet stránek, pak si dám oběd a mezi dvanáctou a třetí si přečtu zbylejch třicet, a pak mám ještě dvě hoďky na vopáčko. Tak v půl šestý nejpozdějc jsem hotovej…“

Jasně.

Určitě…

Foto: Studenta

A tady je realita: Je 8:01 a náš student, říkejme mu třeba Karel, právě dopsal zmíněnou větu kámošovi na chatu, když v tom ho upoutá čtyřminutové video ze slovenské romské osady, ve kterém se mladík snaží slézt z korby náklaďáku a jeho starší bratr mu radí, jak na to. Do 8:37 bude Karel projíždět Facebook, až se dostane k příspěvku, který viděl jako poslední včera večer.

Pak následuje samozřejmě sprcha, snídaně, kafe, cigárko a čtvrthodinový posed na záchodě – rázem je 9:30 a Karel se pořád nezačal učit. V koupelnovém zrcadle si tříminutovou motivační řečí k sobě samému dodá potřebnou energii a odhodlání, cestou ke stolu mu ale spolubydlící hlásí, že včera vyšel nový díl Game of Thrones.

Tady přichází úvodní drama! Karel, i přesto, že je zapálený fanoušek seriálu, výzvu spolubydlícího odmítne, usedá ke stolu a vytahuje padesát papírů k zítřejší zkoušce. V první třetině dramatického souboje sledujeme perfektní ofenzívu Karla, který otáčí list za listem a pečlivě skenuje každé písmenko. Úvodní drajv vydrží našemu modelovému lelkovi pouhých třiadvacet minut. Je 10:02 a Karla upoutal při pohledu z okna protější balkon a především malebné muškáty, které se právě snaží opylovat pečlivý čmelák.

Mezi 10:04 a 10:12 Karel znovu projede zeď na Facebooku, zda se nepřihodilo něco nového.

Nepřihodilo…

S velkou nechutí se pak odebírá do kuchyně, aby tam dvě minuty zíral do poloprázdné ledničky, a to i přes to, že nejspíš vůbec nemá hlad. Tato fáze se v průběhu dopoledne opakuje ještě dvakrát, napotřetí se pak Karel rozhodne uvařit nudlovou polévku.

Foto: Studenta

Průběžný stav: V čase 12:27 je Karel naobědvaný a má přečtených 12 stran.

Karel po obědě usoudí, že je čas dát si pauzu od úmorného učení a pustí si zmiňovaný nový díl seriálu. Ve 13:41 přichází druhá útočná fáze, při které se celých 119 minut plně soustředí a naučí se 19 stran. V čase 15:40 zbývá Karlovi 19 stran. Kritickou fází se stává přestávka po druhé třetině Karlova souboje s učivem, kdy je přemluven spolubydlícím na miniturnaj na Xboxu.

V 16:30, kdy náš modelový hrdina stále věří v to, že se zbylých 19 papírů večer ještě naučí, my už víme, že je dobojováno. Karel do třetí třetiny nenastoupil a souboj je nucen kontumovat. Ve 22:10 se v podnapilém stavu vrátí zpět ke stolu, posledních 19 stran zmenší do velikosti 4,5 a zatučněné výrazy vytiskne ve formě taháku.

Teď upřímně, vidíte se v tom?

Věřím, že řada z vás určitě ano. Moje rada na závěr tedy zní: užijte si neděli, dlouho se vyspěte, podívejte se na film, zahrajte videohry a až už budete vlastní leností znuděni, napijte se energeťáku a zasedněte ke stolu. Když už není z cesty kam uhnout, zaručeně musíte dojít k cíli. Držím vám palce!

Autorem textu je redaktor, který se pod přezdívkou "Flákač Zpovolání" rozhodl podělit o své historky ze školy.

Sledujte ho.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější